Indonéská divočina

Orangutan (lesní muž)

Orangutani jsou skupinou primátů, která patří do čeledi lidoopovití. Společně tuto skupinu tvoří 4 zástupci. Patří mezi ně šimpanz učenlivý a šimpanz bonobo, dále gorily a poslední skupinou jsou orangutani. Z této skupiny se pouze orangutani vyskytují na území Indonésie. Máme celkem dva poddruhy – orangutan sumaterský a orangutan bornejský. Orangutani jsou po gorilách největším druhem primátů. Jak už názvy napovídají, oblast výskytu je na Sumatře a Borneu. Obývá oblasti deštných pralesů. Velikost těla je 1-1,5 metrů. Hmotnost se pohybuje od 50–100 kg. Potravou jsou ovocné plody, listy stromů, nebo hmyz.
orangutan u větve
Jsou to denní živočichové a většinu času tráví v korunách stromů, kde si staví hnízda a pokud je dostatek potravy, zůstávají na jednom místě i několik dní. Jsou to samotáři, mírumilovné a klidné povahy. Orangutani jsou také velmi inteligentní. Patrný je rozdíl mezi samcem a samicí. Samci mají výrazný hrdelní vak. Březost je zhruba 8 měsíců.
V současné době stavy orangutanů stále klesají. Důvodem je likvidace deštných pralesů.

Varan komodský (komodský drak)

Je největší zástupce ještěrů. Oblast výskytu je zejména na ostrově Komodo. Obývá savany a tropické lesy. Tento ještěr dosahuje délky 3-4 metrů a hmotnosti 80-150 kg i více. Řadí se mezi masožravce a jeho potravou jsou prasata, jeleni, hmyz, nebo vejce. Varani byli považováni za nejedovaté živočichy, opak je ale pravdou.
Varan komodský
Vědci se dlouhou dobu domnívali, že varani usmrcují svoji kořist za pomocí vysoce toxických slin. Podle dalších výzkumů, byly ale u těchto jedinců zaznamenány jedové žlázy v dolní čelisti. Varani proto nejčastěji loví stylem „kousnu, čekám, sežeru“. Jediné kousnutí způsobí po chvíli úhyn kořisti. Varani jsou vejcorodí a samice snáší okolo 30 vajec, která se líhnou po 8 měsících.

Tygr sumaterský

Jde o endemitní druh tygra, žijící pouze na ostrově Sumatra. Největší zastoupení těchto jedinců je v národním parku na Sumatře, kde se vyskytuje okolo 200 jedinců. Ve volné přírodě obývají vysoce zalesněné džungle tropických deštných lesů, kde se velmi dobře maskují. Zástupci žijící na Sumatře jsou menšího vzrůstu. Jsou to samotáři. Jejich velikost je okolo 150-250 cm a hmotnost těla 80-140 kg. Potravu tvoří drobní zástupci kopytníků a primátů. Březost samic je 3,5-4 měsíce a rodí 2-4 mláďata.
Tygr sumaterský
V současné době patří tento druh tygra mezi kriticky ohrožený druh. Důvodem je lov a likvidace deštných pralesů.

Indonéská divočina
Ohodnoťte příspěvek
ac7-336x280.jpg